• Начало
  • Новини
  • Бързата писта за учители ще излезе скъпо на държавата

Има реална опасност броят на училищата, за които не достигат учители, да нарасне. За това предупреждава председателят на СО “Подкрепа” д-р Юлиян Петров.

Стремежът към бързо привличане на нови кадри обаче може да излезе скъпо на държавата. Причината е, че ефектът от “бързата писта” - бълването на конвейер на нови, но неподготвени учители, ще стане видим чак след години, а тогава ще е късно за промяна в образователната политика, посочва той.

Според него ниският рейтинг на учителската професия и липсата на национална образователна политика за произвеждане и запазване на учителски кадри ще доведат до цялостен  разпад на образователната система.

Проблемът с недостига на учители не е отскоро и изисква спешни спасителни мерки, категоричен е Петров.

Единствено с правилна политика, която да мотивира и да дава перспектива, може да се привлекат учителски кадри. Това предполага да се увеличат заплатите. Такива мерки вече са предприети – от началото на 2019 г. минималното нетно възнаграждение за педагозите ще стане 920 лева. За целта в бюджета за идната година са заложени 330 милиона лева, които ще влязат в училищата и детските градини чрез новите разходни стандарти за образование. Очаква се средната работна заплата на учителите почти да изравни тази в страната.

Петров е на мнение, че трябва да се изясни каква е ролята на учителя. Според него в последните десетилетия се е наложила политиката за специалиста-учител, който е отговорен за редица странични задължения, които определя като “ненужни”. Всичко това вреди на авторитета му и нарушава общуването с учениците.

,,Ако управлението на образователните институции не се отърси от безсмислената бумащина, даже и заплати над 2000 лева няма да задържат в образованието младите учители, които търсим.”, отсича председателят на “Подкрепа”.

Третият фактор, който Петров посочва като причина учителската професия да изглежда непривлекателно, е липсата на регламент за работа с родители. Той смята, че все повече родители се опитват да се намесват в образованието и да го управляват, без да имат необходимия капацитет, вместо да съдействат на учителя.

,,Днес наблюдаваме един флирт на областните управления на образованието и МОН с българските родители, флирт, който няма да направи образованието секси, но ще продължи да отблъсква все повече учители от образователните институции”, обобщава Петров.

Източник: news.bg

www.teacher.bg

Публикувана на: 29.10.2018