Юлиян Петров и Георги Стойчев в изборното студио на Bulgaria ON AIR

29 окт 2023 17:27, Анисия Иванова


Преди началото на всяка учебна година говорим за недостиг на учители - най-вече по математика, информатика и природни науки. Преподавателите на 60 и повече години са общо 12 300.

"Желанието за по-добро образование е заложено генетично в българския народ, затова беше споменавано толкова много в последния месец. В училищата нещата са подобни на болниците. София стана с огромен брой училище и въпреки това не стигат. В някои малки населени места има училища с 40-50 ученици, съществува аномалия. Едно нормално училище трябва да бъде със средна бройка ученици", коментира председателят на синдикат "Образование" д-р Юлиян Петров в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика".

Георги Стойчев от Институт "Отворено общество" заяви, че едни от най-масовите професионални направления във ВУЗ-овете са свързани с педагогиката. Висшето ни образование изпълнява функцията да произвежда кадри с педагогическо образование, смята той.

По думите му големият въпрос е тези кадри да имат профил от какъвто училищата ни имат нужда, тъй като "имаме нужда от педагогически кадри с определен профил".
Учителската професия е сред онези в страната, в които се наблюдава най-бързо нарастване на доходите, което води до все по-голям интерес към тази професия, смята Стойчев.
Петров се съгласи, че имаме достатъчно подготвени хора, които биха могли да работят като учители, но изтъкна, че интересът към учителската професия не е чак толкова голям. А заплата от 1400 лв. няма как да задържи млад учител в големия град, на мнение е той.

Учителите до 34 години са двойно по-малко от тези над 60 години. Забелязва се и голяма липса на мъжете в тази професия, стана ясно от думите на Петров.
"Младите кадри, които работят като преподаватели, взимат по-висока заплата от тези, които не работят като преподаватели. Условията в самите училища и взаимоотношенията в колектива играят важна роля дали един млад човек би останал в съответното училище", каза още Стойчев.