Учителите с бонус заплата и половина за 2023 г.

Изплащат по 15% увеличение за всеки месец от януари 2023 до края на годината.

Основното възнаграждение на педагозите става 1709 лв., за директорите - 2082 лв.

Сроковете зависят от приемането на бюджетите по общини

 

Учителските заплати се увеличават с 15% със задна дата от 1 януари 2023. Изплащането на неполучените за месеците назад суми ще се случи накуп, вероятно през септември или реалистично през октомври. Това означава, че ще са се натрупали около 10 месеца, за които държавата ще дължи по 15% отгоре или общо 150%, което прави заплата и половина наведнъж.

Това обясни пред “Труд news” Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, след като днес министърът на образованието проф. Галин Цоков и социалните партньори подписаха анекс към Колективния трудов договор, който гарантира обещаното ниво учителските заплати да бъдат 125% от средното възнаграждение в страната.

В документа е залегнала минималната основна заплата на учителите да бъде 1709 лева. Такава ще е тя и за всички останали педагогически специалисти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление “Информационни и комуникационни технологии”, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1763 лв., а за главните учители и главните възпитатели - 1831 лв. Директорите ще получават най-малко 2082 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите - 1926 лв., посочиха от МОН.

За увеличението са осигурени 524 млн. лв. от държавния бюджет.

Очаква се парите да стигнат до учителите, след като общините приемат бюджетите си. За София, например, това е планирано за 14 септември. Следва парите да бъдат преведени към детските градини и училищата, които пък да ги изплатят накуп на педагозите.

Над 2000 лева стартова заплата за учителите от 2024 г.

Добра новина за 15 септември от парламента. Началната заплата на учителите да надхвърли 2 000 лева догодина планират в министерството на образованието.

"Ние сме изсчислили, че ще се получи някъде около 2050 лева за стартиращ учител за 2024 година".

Това съобщи образователният министър Галин Цоков в парламентарната просветна комисия, предава БНР. Пред депутатите Цоков каза още, че със стартирането на новата учебна година е осигурен безплатен превоз на 100 хиляди ученици.